Vill du att vi ringer upp dig?

Lämna gärna din information så återkommer vi för att diskutera hur vi kan hjälpa dig.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad ska du tänka på när du väljer textil för skyltning inomhus?

2023-10-13

När du väljer textil för skyltning inomhus är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att dina behov uppfylls och ger det önskade visuella intrycket. Här är några viktiga överväganden att ta hänsyn till:

1. Syfte och budskap: Först och främst måste du klargöra syftet med din skylt och det budskap du vill kommunicera. Ska skylten vara informativ, reklam, dekorativ eller ha någon annan funktion? Detta kommer att påverka ditt val av textil och design.

2. Kundupplevelse: Dofter är en kraftfull och komplex del av vårt sinnessystem som kan påverka våra känslor, minnen och beteenden på djupgående sätt. Luktsinnet har utvecklats genom evolutionen för att hjälpa oss avgöra om det vi äter, inandas eller närmar oss är säkert eller farligt. Det kan snabbt reagera på farliga kemikalier eller ämnen i miljön och varna oss. Rätt doft i en butiksmiljö kan omedvetet få konsumenter att spendera mer tid i butiken eller uppmuntra till spontana köp. Doftmarknadsföring är en snabbt växande bransch och förväntas nå 4,7 miljarder USD år 2025. Stora varumärken som Apple och Starbucks har utvecklat sina egna signaturdofter. Harvard Business Review publicerade en artikel om den inflytelserika världen av doftmarknadsföring som förklarar den vetenskapliga resonemanget bakom det.

Så om dofter är så viktiga, varför förstöra det genom att använda skyltmaterial med starka kemiska dofter? Har du någonsin gått in i en butik där du fick känslan att något var fel, men du kunde inte precisera vad det var? Förmodligen är det nyligen installerad skyltning och luften var full av ångor som följer med UV-tryckta material. Till skillnad från vattenbaserade bläck som används vid sublimering och latextryck, har UV-bläck en mycket stark lukt som påverkar det undermedvetna. Lukten får dig att vilja lämna platsen så snabbt som möjligt och motverkar syftet med skyltningen.

3. Placering: Var kommer skylten att sättas upp? Tänk på belysning, omgivande temperatur, luftfuktighet och andra faktorer som kan påverka textilens hållbarhet och utseende.

4. Materialval: Välj rätt textilmaterial baserat på dina behov. Det finns olika typer av textilier, var och en med sina egna egenskaper. Till exempel är polyester slitstarkt och enkelt att rengöra, satinette ger ett lyxigt glansigt utseende medan blockout material stänger ut ljuset. Ladda ned info om olika material HÄR >

5. Ljudmiljö: När ljudvågor träffar hårda ytor som glas, betong eller metall, kan de reflekteras och skapa en ökad ljudnivå i butiken. Detta kan vara störande och obehagligt för både personal och kunder. Genom att integrera textilier i din inredning kan du absorbera och dämpa ljud, vilket resulterar i en lugnare och mer avslappnad shoppingupplevelse. Förutom att förbättra ljudmiljön används textilier för att skapa visuell attraktion och locka kunder. Genom att välja färger och mönster med ditt budskap som passar din butiks estetik kan du skapa en lockande och inbjudande atmosfär.

6. Färg och utskriftskvalitet: När din design innehåller färgade och detaljerade element måste du tänka på utskriftskvaliteten och färgbeständigheten hos textilier. Vissa textilier är bättre lämpade för högupplösta utskrifter än andra. Exempelvis är bildkvalitén på Satinette enastående och gör varje detalj levande.

7. Montering och upphängning: Tänk på hur du kommer att montera och hänga upp skylten. Sömnaden och fästningsanordningarna är detaljer som påverkar hur snyggt slutresultatet blir.

8. Brandsäkerhet: Om din skylt kommer att placeras i en inomhusmiljö där brandsäkerhet är en oro, måste du använda textilier som uppfyller de relevanta brandsäkerhetsstandarderna. Flertal material har B1 certifikat för att uppnå dessa krav. Ladda ned info om olika material HÄR >

9. Underlag för tryck: En hög upplösning på bilder och underlag med vektoriserade texter är viktiga faktorer att ta hänsyn till, speciellt när man ser på slutprodukten på nära håll. Mer avstånd är lite mer förlåtande. Grafisk guide HÄR >.

10. Varumärkesidentitet: Textilvalet bör också reflektera ditt företags eller organisationens varumärkesidentitet. Färger, mönster och material bör harmonisera med din varumärkesidentitet och visuella riktlinjer. Lyxigare varumärken väljer ofta premium material.

Skyltning inomhus ,sk. visual merchandising syftar till att skapa en estetiskt tilltalande butiksmiljö som inte bara lockar kunder men också hjälper till att guida dem genom butiken, driva din försäljning och förstärka ditt varumärke. Personalisering och interaktiva shoppingupplevelser är viktiga affärsdrivare i de flesta detaljhandelsmiljöer för att skapa värde och kundnöjdhet vilket ökar intäkter. Från dina skyltfönster, dina butikslokaler till provrummen – möjligheterna att förbättra utseendet och känslan i din butik är oändliga.

Inomhusvepa i supralon, upphängd i taket med aluminiumstav och fiskelina.

Textilram med vepa i Jetbanner.

Textilram med vepa i Altimis i ljuslåda.


Känner du dig inspirerad och vill veta mer? Kontakta vårt team av experter på 08-120 88 900 eller mejla till info@faberexposize.se.